Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τα τσιμπούρια και εμείς

Το ..μαμούνι!

Αφορμή για αυτό το post στάθηκε το ρούφηγμα του ανιψιού μας από ένα τέτοιο πεινασμένο μαμουνάκι....Τι είναι λοιπόν το τσιμπούρι...Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει,αν όχι σε άνθρωπο  σε σκύλο.Ειδικά οι μανούλες της παρέας...αφού τα καμάρια όλων κυλιούνται στα χόρτα,παίζουν με τα ζωάκια και κάνουν ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί..!!Παιδιά!!Ναι γιατί εμείς δεν τα κάναμε!!Έτσι είναι τα παιδιά και έτσι πρέπει να είναι...να ανακαλύπτουν τον κόσμο.Και εμείς ,όλοι εμείς οι "μεγάλοι" να προσέχουμε να το κάνουν με κάποια ασφάλεια....αν δεν μοιάζουν σε εμένα δηλαδή τα παιδάκια που πήδαγα από την κορομηλιά σε κλάσματα δευτερολέπτου και άκουγα πάντα,μα πάντα να ωρύεται ο μπαμπάς μου..."ΤΡΕΞΤΕΕΕΕΕΕ το παιδίιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι"""!!Μα τι παιδί κατσίκι!!!
Το τσιμπούρι ή επιστημονικά (στην γλώσσα μου..) κρότωνας ,είναι ένα παρασιτικό αρθρόποδο και ανήκει  στην τάξη ΑΚΑΡΕΑ.Έχει οχτώ πόδια,κεραίες , μια μύτη τεράστια και μια κοιλιά  η οποία όσο τρώει και μας ρουφάει το αίμα ,αυτή μεγαλώνει και έτσι ακριβώς γίνεται και αντιληπτό ,γιατί φουσκώνει και αλλάζει χρώμα.Από μέγεθος κεφαλής καρφίτσας που έχει στην αρχή και καφέ ανοιχτό χρώμα,αρχίζει και γίνεται πιο σκούρο-μαύρο και μεγέθους...ποικίλλου!Έχω δει όσο μια φακή,έχω δει και όσο φασόλι γίγαντα...σε παραμελημένο βέβαια άτομο το τελευταίο και βέβαια έχω δει και μικρούτσικα όσο το κεφάλι της καρφίτσας όντως.Και βέβαια βλέπεις μια κοιλιά και έξι ποδαράκια να κουνιούνται..έτσι το ξεχωρίζουμε από τις ελιές ..με φακό αν χρειαστεί!
Πώς το κολλάμε ή καλύτερα πώς μας βρίσκει αυτό και κολλάει πάνω μας και παρασιτεί (ζει δηλαδή μέσα από εμάς,τρώγοντας το αιματάκι μας).Το τσιμπούρι βρίσκεται στα ζώα και στην φύση,χόρτα,παραλίες,δάση.Τα πιο επικίνδυνα ζωάκια σύμφωνα με τα βιβλία μας και από ότι έχω δει είναι οι σκύλοι ,τα κατσικάκια,προβατάκια καθώς και άγρια ζώα της φύσης-αλεπούδες και άλλα.Τα γατάκια δεν είναι τόσο,όχι γιατί δεν κολλάνε αλλά γιατί ζουν κυρίως κοντά στους ανθρώπους και αν είναι του σπιτιού δεν τα κάνουμε βόλτα.Όσο για τα κατσικάκια,πεντανόστιμα τα άτιμα ειδικά στην Σαμοθράκη...ΑΛΛΑ κάνουν βόλτες στις παραλίες ....ναι καλά ακούτε ,λατρεύουν την θάλασσα και κυλιούνται στην άμμο πριν πάμε εμείς διακοπές..Οπότε προσοχή και στην αμμουδιά...Πέρυσι που δούλευα Σαμοθράκη,εκτός από την τρελή φύση έχει και τρελά κατσικάκια,πεντανόστιμα ξαναλέω,με αποτέλεσμα να αφαιρώ την ημέρα καμιά εικοσαριά στο σύνολο τσιμπουράκια στο οκτάωρο...να μην πω στην εφημερία πόσα και τρομάξετε...Επίσης μεγάλη προσοχή στο κάμπινγκ....λόγω φύσης.
Και τι κάνει το τσιμπούρι??Παρασιτεί..από την πείνα!Βάζει μέσα στο δέρμα μας την μουσούδα του (μια μύτη ναααα!!) και τα μπροστινά του πόδια συνήθως ώστε να εισχωρήσει καλά και πετάει προς τα πάνω κοιλιά και ποπουδάκι και άλλα 6 ποδαράκια...Εμείς βλέπουμε δηλαδή το ποπουδάκι αν είναι μικρό και την κοιλίτσα επίσης αν είναι..χορτασμένο!
Ε,και????Και τι έγινε δηλαδή άμα το βρούμε πάνω μας ή στο μικρό μας παιδάκι???Πρέπει να αφαιρεθεί.Και όχι από εμάς, ΟΧΙ!! Αλλά από ιατρό.Και γιατί να αφαιρεθεί μωρέ το καημένο......πεινάειι....Το αφαιρούμε διότι εάν είναι μολυσμένο μεταφέρει δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες ,για τις οποίες υπάρχουν βέβαια θεραπείες αλλά ακόμη και με αυτές μπορεί να υπάρξουν και θάνατοι και μόνιμες βλάβες,νευρολογικές,αιματολογικές κ.α.Μερικές από αυτές είναι οι ιογενείς εγκεφαλίτιδες,η νόσος Lyme,ο αιμορραγικός πυρετός του Κονγκό,η τουλαραιμία.Φαντάζομαι ότι όλα σας φαίνονται κινέζικα..κι εμένα....Ευτυχώς μέχρι τώρα έχω δει μία φορά αιμορραγικό πυρετό πριν 3 χρόνια που υπήρξε επιδημία αν θυμάστε στα καμιά 3000 τουλάχιστον τσιμπούρια που έχω δει μέχρι τώρα .Δεν τα έχω μετρήσει κι όλα....Και αυτό σε ασθενή με πολλά προβλήματα υγείας.
Τι κάνουμε λοιπόν αν το βρούμε και πώς το βρίσκουμε?Τα άτιμα αυτά μικρά μαμούνια αγαπούν και λατρεύουν κυρίως μασχάλες,αυτιά μέσα και πίσω από το πτερύγιο του αυτιού,βουβωνικές χώρες(την περιοχή ανάμεσα στα μπουτάκια στις πτυχές) αλλά μπορείς να τα δεις σε όλα τα μέρη του σώματος που πιθανώς ήταν ακάλυπτα από ρούχα.Οι ενήλικες τα αντιλαμβάνονται λόγω του κνησμού (ξύσιμο τρελό,ναι φυσικά έχω βγάλει και από τον εαυτό μου!) και ερυθρότητας και σπανιότερα κακοαδιαθεσίας.Τα παιδάκια μπορεί και να μην πάρουν χαμπάρι,συνήθως η μαμά στο μπάνιο το βρίσκει αλλά να προσέχετε έναν πυρετό περίεργο χωρίς άλλα συμπτώματα αν ξέρετε ότι ήσασταν σε διακοπές,θάλασσα ή φύση ή αν έχετε ζωάκια,καθώς και πρησμένους λεμφαδένες.Παρόλα αυτά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού  μπορεί να έχετε γκρίνια,ήπιο πυρετό,αδιαθεσία και κνησμό ή να λέει το μωρό "πονάει".Και τι κάνουμε.ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.Ευτυχώς δεν ανήκουμε στις χώρες στις οποίες έχουν παρουσιάσει πολλές επιδημίες κατά την πάροδο των χρόνων.Ούτε και πολλά μεμονωμένα περιστατικά....κυρίως αυτά εμφανίζονται σε κτηνοτρόφους.Αλλά και πάλι το τσιμπούρι μπορεί και να είναι...εισαγώμενο,όπως και πολλές άλλες ασθένειες πλέον στην Ελλάδα λόγω της μετανάστευσης.Οπότε προσοχή,ψυχραιμία και πάμε στον ιατρό.Ξαναλέω δεν το κάνουμε μόνοι μας όπως κάποτε!Και αυτό γιατί κάποτε οι ιοί και τα μικρόβια δεν είχαν την ίδια ανθεκτικότητα που είχαν κάποτε..τώρα έχουν αγριέψει λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος καθώς και των διάφορων φαρμάκων και κυρίως των αντιβιοτικών.
Οπότε-
1.ΔΕΝ βάζουμε πάνω λάδι ,βενζίνη ,βαζελίνη και ότι μπορεί να μας έρθει αναλαμπή ή συμβουλή από κάποιον που και καλά ξέρει!ΔΕΝ το κάνουμε γιατί αν το κάνουμε θα "φτύσει" το τσιμπούρι αφού το στόμα του είναι μέσα όλααααααα τα καλά μικρόβια και τοξίνες που μπορεί να έχει.
2.ΔΕΝ βάζουμε κάτι ζεστό πάνω του να καεί.Είπε κανείς ότι κρυώνει???Πάλι θα καταφέρουμε να φτύσει και αλί και τρις αλί.
3.ΔΕΝ το ακουμπάμε γιατί αν σπάσει το ποπουδάκι ή η κοιλίτσα θα μείνει μέσα το κεφάλι,θα αγριέψει,θα φτύνει και μετά θέλει νυστέρι για να βγει και είναι πιο επώδυνο αυτό και επίσης έχει αγριέψει....οπότε έχει γίνει κακό ,καρακακιασμένο και επικίνδυνο!
Επίσης να ξέρετε ότι ΔΕΝ  το γυρίζουμε γύρω γύρω πλέον και  δεν είναι απαραίτητο να πάρει κάποιος αντιβίωση μετά,δεν συστήνεται κάτι τέτοιο.Εκτός και αν ο ιατρός δει κάτι που τον ενοχλήσει ή αν ξέρει ότι υπάρχει επιδημία..που δεν υπάρχει προς το παρόν καμία τέτοια ανακοίνωση για την χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό έλεγχο για λοιμώδεις ασθένειες από δήγματα εντόμων.
Οπότε παιδιά και κυρίως μαμάδες-μην πανικοβληθείτε,ήρεμα και ωραία πάμε,το βγάζουν και η αλήθεια είναι ότι σε υγιή άτομα δεν κάνουμε ούτε εξετάσεις ούτε δίνουμε απαραίτητα αντιβίωση.Σε ειδικές ομάδες ασθενών φερόμαστε βέβαια διαφορετικά.Στα παιδιά μπροστά-δεν ουρλιάζουμε,δεν τρελαινόμαστε γιατί μέχρι να πάει το παιδί στον ιατρό θα έχει πανικοβληθεί και μετά υπάρχει κίνδυνος να το κρατάνε πέντε και πάλι από το κούνημα να μείνει  μέσα το κεφαλάκι του τσιμπουριού και να πιάσει ο ιατρός το νυστέρι και να τρελαθείτε εντελώς!Αν βέβαια είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να το πιάσει με την λαβίδα,όπως έγινε με τον ανιψιό μας,θα το πιάσει το νυστέρι και καλά θα κάνει,για να μην σπάσει την κοιλιά και όπως είπαμε προλάβει να τσατιστεί το ζωντανό και φτύσει την χολή του μέσα στο αίμα μας...οπότε για αυτό πάμε στον ιατρό ,ξέρει πώς να το χειριστεί .
Σας βάζω και κάποιες διευθύνσεις παρακάτω να διαβάσετε,είναι ότι πιο έγκυρο βρήκα από χτες που το ψάχνω στο νετ και από ότι είδα οι τελευταίες οδηγίες. Να σας υπενθυμίσω ότι στην Κεντρική Ευρώπη υπάρχει  η "TICK BONE ENCEPHALITIS" στα δάση κυρίως και πρέπει πριν πάτε κατά εκεί να ενημερωθείτε τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες πριν από το ΚΕΕΛΠΝΟ-ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ  ώστε να εμβολιαστείτε όπως ο τοπικός πληθυσμός εκεί,οκ??
Εύχομαι να μην σας τρομοκράτησα υπερβολικά ,γιατί το λίγο το ήθελα ώστε να έχετε τον νου σας ...
Φιλάκια από εμένα ,για απορίες email ή σχόλιο....

1.http://www.keelpno.gr (πάμε εκεί που λέει ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ)
2.http://www.homeopathy.gr/homeopathy/tick-removal.shtml  (ΑΝ και ομοιοπαθητική ,είναι το μόνο ελληνικό blog που βρήκα  και γράφει έγκυρες πληροφορίες).
3.http://www.medicinenet.com/ticks/article.htm   (συμπτώματα..λίγα λόγια αλλά καλά).
4.http://www.aafp.org/afp/2002/0815/p643.html  (κατευθυντήριες οδηγίες)
5.http://www.patient.co.uk/health/Tick-Borne-Encephalitis-Immunisation.htm  (Tick Bone Encephalitis)

6 σχόλια:

  1. ωραία ανάρτηση..ειδικά τώρα το καλοκαίρι που περνάμε περισσότερο χρόνο έξω,καλό είναι να προσέχουμε!
    καλή μέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάμε ανατρίχιασα......άρχισα να τραγουδάω -τον πουλάω τον σκύλο- αλά Πάριο που στο τραγούδι του,πουλάει το σπίτι. Πλάκα στην πλάκα μου θύμισες πως πρέπει να βάλω αμπούλα στο σκύλο μου.Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ Guru μου... τι να πω για αυτή την ανάρτηση!!! Οτι μου άρεσε; Ε, όχι, λοιπόν... μακριά από εμάς! Παρ' όλα αυτά την διάβασα γιατί ποτέ δεν ξέρεις! Αλλά σιχαίνομαι παντώς είδους μαμούνι!!! Και γενικά νομίζω ότι έχω μαμουνοφοβία (ειδικά με κατσαρίδες). Τρέμω σαν το ψάρι και μου κόβεται η ανάσα!!! Ηδη ανατρίχιασα. Φεύγω και θα σε επισκεφτώ όταν μου έχεις νέα από τον φιλαράκο μου!!!χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ααα! Γκουρου της ιατρικης! χαχα!
    Ευχαριστουμε για τις πολυτιμες συμβουλες! Παλιοτερα ειχαν κολλησει καποιοι δικοι μου σε κατασκηνωση τσιμπουρια. Εμενα δεν μου ηρθαν, υπηρχαν αλλοι πιο γλυκοαιματοι!
    Βαζε μας κι αλλα ιατρικα! Ειναι πολυ χρησιμα και ιδιως τωρα που λιγο-πολυ φευγουμε απο τα μεγαλα αστικα κεντρα οπου βρισκεις ιατρους ευκολα και γρηγορα. Ας πουμε καποιες πρωτες βοηθειες σε περιπτωση πνιγμου, δαγκωματος φιδιων ή εντομων,εγκαυματος,κλπ...
    Φιλια πολλα και καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανατρίχιασα κι εγώ Fo μου, δεν τα χα τόσο ευκολάκια τα τσιμπούρια!!! μα τόσο εύκολα πιάνουμε? ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω γιατί θα αγχωθώ και θα μου γίνει εμμονή!!! καλά κάνεις βέβαια και μας ενημερώνεις, να ξέρουμε και τι γίνεται!! φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανατρίχιασα ειλικρινά μεγάλος φόβος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

kiss kiss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...